Glutenfritt rostbröd


God morgon

Hur ofta är man inte sugen på rostat bröd när man inte kan äta det? Allt glutenfritt bröd man köper (nästan) innehåller vetestärkelse eller/och sojaprotein. Och det är jag allergisk mot. Så att baka gluten/vete fritt och hitta bra bröd i butikerna är inte så lätt tycker jag. Nu har jag testat ett nytt recept på formfranska.

Receptet innehåller xantangummi. Xantangummi, E 415, är ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel, som har egenskaper som kompenserar för glutens bindande förmåga i en deg. Det gör alltså degen lite smidigare och får den att hålla ihop bättre.

När man läser om det så vet jag inte vad jag ska tro… farligt eller ofarligt? Jag fick tag på  en sort som är äggfri, glutenfri, jästfri, laktosfri, majsfri, utan tillsatt mjölk, utan spår av nötter, sojafri, utan spår av gluten, utan spår av mjölk, vetefri, utan vanligt socker, utan citronsyra, utan karragenan. Här köpte jag mina påsar.

Mitt brödrecept hämtar jag från en bok som har blivit som en bibel för mig.  Än så länge ser det bra ut…

Fantastiskt hur mitt bröd jäste bra. Det rann över lite. Skorpan blev perfekt knaprig och färskt var det supergott att äta och doften var underbar. Fryser in brödet i skivor så är det bara att plocka fram det man behöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s