Örngott från förr

Örngott i mitt skåp

Sitter vid köksbordet och tittar på gamla bilder. Då dyker de här bilderna på lakan och örngott efter min mormor och mamma upp.

Vackra fina lakan med broderier och virkade band. Jag tycker att det är så vackert, men tyvärr använder jag de inte så ofta.

örngott

Det är ju finast med veckade band…

För några år sedan randade min mamma sina linneskåp och självklart ville jag ha gamla lakan. När jag fick dessa örngott av min mamma var de så enormt fint strukna. Nästan så jag trodde de var manglade. Krispigt härligt vita med ordentligt gjorda veck på banden. Här på bilden har jag försökt mig på att vecka…..lyckades så där.

Använder ni sådana lakan?

 

örngott

80 år gammalt sänglinne

Tror jag på ett ungefär. Inte alla men just de här efter min mormor och morfar. Mormor själv har broderat deras initialer på sängkläderna. Vackert och välsytt är det också. Jag tror inte ens att jag kan sy så som de gjorde förr. Kommer inte ens ihåg om vi fick lära oss det i syslöjden på 70-talet.

Trots att de är så gamla är det en speciell och mysig känsla att krypa ner mellan dessa kraftiga lakan. Mamma sydde ihop två lakan till påslakan. Det är ju jätte fiffigt. Snyggt påslakan med fina broderier på känns extra lyxigt. Tyvärr har vi bara nu ett enda stort täcke så tyvärr kan jag inte bädda med dem. Jo i gästsängen då så klart (Haha som bara står där).

 

örngott

Har ni också gammalt linne i skåpen?

Var rädd om dem, men använd! Det är så synd att linne med en historia ska ligga gömd i skåpen och kanske bli skört med tiden. Det är något speciellt med tyger från förr tycker jag. Här på wikipedia kan du läsa mer om sängkläders historia. Intressant…

3 kommentarer

 1. Ja, de är verkligen snygga och tanken var att de skulle hålla hela livet (och lite till). Nej, jag har inga gamla sängkläder.

 2. Jag har varit mycket glad över gamla kökshanddukar och lakan som vi har fått av min mans släkt, både från hans farföräldrar och hans morföräldrar. Handdukarna är så vackert broderade med monogram och det är något speciellt att påminnas om de gamla varje gång man använder dem. De är ju också handvävda, av linne och väldigt vackra. En uppsättning handdukar, vita med röda kanter var av mjukaste bomull och dem använde jag till barnens lena hud vid blöjbyte, de blev helt utslitna efter att ha använts som vanliga handhanddukar sedan. Nu börjar också linnehandukarna som vi använder dagligen på torpet bli slitna, så jag har köpt nya gamla på en antikmässa, dock utan monogram. Har man tur så hittar man såna med rätt bokstäver som stämmer med ens namn, jag gav några till min dotter och hon blev väldigt glad över dem. Lakanen har vi använt slut på, de höll ju i nästan ett sekel. Manglar gör vi alltid. Men veckade band var nog för hemmafruar och för dem som hade tjänstefolk.

  1. Carina
   Author

   Visst är det fantastiskt med dessa linnelakan/handdukar. Haha jag testade, men det tar tid. Tänkte bädda fint till jul och vecka banden 😉
   Ha en bra dag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.