Värmeljus refill, funkar det?

Värmeljus utan metallhållare

Det har jag fått testa och nu så här efteråt känns det väldigt bra att slippa metallskålarna som värmeljus oftast ligger i. Dessa ljus kom utan metallkopp. Istället var det en plastkopp utan botten. Det är ett refillsystem där man återvänder sin ljuskopp och fyller på med ljusrefiller av 100% stearin. Brinntiden sägs vara 5 timmar, men jag är fortfarande lite osäker på det. Ca 4 timmar tyckte jag, och kanske någon brann lite längre.

Det som är bra är att man slipper metallen samt att de är svanenmärkta.

värmeljus

Det är stora fördelar att välja stearin istället för paraffin, dels för vår egen hälsa då paraffin bildar ämnen som kopplas till både cancer och astma. Stearin är ett renare och bättre val. Samt för vår miljö och vårt klimat. Paraffin är en produkt som kommer från fossil olja. Aluminium och paraffin bidrar i Sverige varje år för ett koldioxidutsläpp på hela 54 500 ton vilket motsvarar 3 800 svenskars årliga energiförbrukning. Visste du att vi nyttjar 225 ton aluminium/år via värmeljusen?

Vi använder ca 18 000 ton ljus (siffran är från 2011) per år varav 2-3 000 ton är tillverkade av stearin. Resterande ca 15 00 ton är paraffinljus som består av fossil olja och avger koldioxidutsläpp som motsvarar utsläppen från 15 000 bilar med en förbrukning av 1 500 liter bensin per år.

Här  och här kan du läsa mer om värmeljus.

värmeljus

Jag testade ljusen både med glaskoppen och utan. Det funkade bra både med och utan när de stod så här. Lite olika i olika värmeljuslyktor. När ljust brunnit upp finns endast den lilla metallknappen kvar som du återvinner i metall. Dyrare blir det tyvärr med dessa ljus men vi alla behöver tänka på miljön och även hjälpa till att bidra till det. Jag jobbar på att bli bättre på detta.

Här finns ljusen om du bor i Uppsala.

värmeljus

Ha en fin dag!

 

2 kommentarer

  1. Bra idé! Sådana små glaskoppar har jag. Alla värmeljus skulle finnas utan metallskålar. Nånstans måste man väl börja 🙂

    1. Carina
      Author

      Visst är det bra. Men min mamma berättade i dag efter att hon läst mitt inlägg att hon hade testa för flera år sedan. veken i värmeljuset la sig mot kanten och kanten började att smälta. :-/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.