Skit i kameran

I flera månader har jag haft en fläck på mina bilder som framförallt syns när man har fotat mot vatten eller himmel. Jag har blåst i kameran, putsat objektivet utan resultat. Orolig att kameran har blivit förstörd ( vad skulle jag ta mig till då?)

I går när jag skulle försöka leka lite med närbildslinserna ( Hade dubbelt på objektivet) upptäckte jag igen fläckar på bilderna. Alltså man kan bli galen….

Kamera

Här på den vita rosenskäran ser man fläcken tydligt. Jag kan inte förstå hur smutset har kommit in i kameran. Jag upptäckte redan i augusti på Helsingforsresan att fläcken fanns där.

Kameran

Här på pelargonen syns den också även om den inte är så skarp mot det rosa. Ni kan ju tänka er min känsla när jag ser fläckarna. Jag ser dem inte när jag fotar.

Jag hade fullt sjå att få till närbilder då det är svårt med närbildslinser för att  ljuset som bryts ute i kanterna på linsen (som är konvex) inte fokuseras på samma brännpunkt som ljuset i mitten, detta gör att kanterna på bilden blir suddigare ju högre styrka på linsen du har. Men roligt att leka ibland. Men det ser nog lite roligt ut när man ligger på alla fyra och samtidigt försöka hålla kameran stadigt.

Även här ser man fläcken lite svagt.

Så nu blev det en tur till Elgiganten och införskaffade något jag borde ha gjort för länge sedan. Hur sköter ni om era kameror? De kostar ju faktiskt en hel del…..

Så här skriver Sony om rengöring av kameran:

Damm på den transparenta spegeln

Den transparenta spegeln är en mycket känslig kamerakomponent.

Spegeln i den här kameran är gjord av transparent film. Om du rör vid spegeln kan den bli smutsig eller deformerad, vilket kan påverka bildkvaliteten eller kamerans funktion. Den transparenta filmen blir dessutom lätt repig.

Försök inte gnida bort smuts, damm eller fett från SLT-kamerans spegel, och använd aldrig rengöringsvätskor. Det skadar nämligen den transparenta spegeln. Garantin täcker inte skador till följd av direktkontakt med den transparenta filmen.

För att hålla SLT-kamerans spegel ren och se till att kameran alltid fungerar som den ska kan du regelbundet använda en blåsbälg i gummi* för att undvika dammansamlingar. Du bör också rengöra utsidan av det bakre objektivelementet innan du monterar objektivet på kameran. Det är särskilt viktigt om du ska använda kameran i miljöer med hög luftfuktighet eller risk för kondens. Kombinationen av damm på SLT-kamerans spegel och fukt/kondens kan få dammet att fastna på spegeln.

*Manuell blåsbälg i gummi: Flera olika företag tillverkar manuella blåsbälgar av varierande kvalitet i olika prisklasser. Bra gummiblåsbälgar har utbytbara luftfilter som förhindrar att du blåser in mer damm i kameran. En gummiblåsbälg bör finnas med i din fotoutrustning och ger i de flesta fall snabbt tillfredsställande resultat.

Obs! Använd aldrig tryckluft! Trycket kan nämligen vara för kraftigt och skada sensorn. Dessutom kan små droppar aggressiv vätska råka träffa den transparenta spegeln och orsaka allvarlig skada.

Vill du läsa mer kan du göra det här

Kamera

Så igår köpte jag rengöringsprodukter och hoppas nu att jag fick bort fläcken utan att förstöra någonting.

Det är lite svårt att se om fläcken är borta men jag tycker mig inte se någon fläck.

Ha en härlig torsdag!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.