Close-up filter, vad är det

I min kameraväska, Close-up filter

Jag har länge velat ha ett macroobjektiv. Men att ha foto som intresse är en dyr hobby (ler) om man vill ha allt. Av en händelse kom jag i kontakt med close-up filter och hade ingen aning om hur de fungerade. Nu har jag i alla fall skaffat 2 st och jag har testat ett.

Filtret fungerar som ett förstoringsglas och man måste gå väldigt nära motivet för att få fokus. Ibland måste man gå så nära så man snuddar det man ska fotografera. Det som är roligt är att det är lättare att använda manuell fokus när man fotar med close-up filter. Filtret är ett budgetalternativ till macroobjektiv. Och jag ville gärna testa om macro är något för mig så jag tyckte att det var bättre att testa med filter än att lägga ut dyra pengar på ett macro.

Bilderna jag visar här testade jag med filter +4. +4 = 1/4 som ger linsens brännvidd 0.25 meter.

Citronmelissblomman är jättevacker om man tittar närmare på den. Tyvärr fotade jag den med automatisk fokus och det tog lite tid att få till det.

 

Jag har en chiliväxt som ger massor med små frukter. Vissa är inte mer än ca fyra centimeter, men nu börjar de skifta färg. Här är den första som har blivit röd och den gömmer sig långt in i växten så här var det skoj att kunna krypa så nära.

 

Så mina favoriter då – rosor. Jag skulle kunna krypa in i dem så vackra tycker jag att de är. Och doften då? Underbar!

 

Rosenskäran i krukan hade en liten insekt när jag var ute för att testa filtret. De är snabba men jag hann få med litegrann ändå. Den översta bilden ser man insekten bättre.

 

Kvällssolen är väl fantastisk just nu! Den här bilden har inte förstoringsfiltret, men den får hänga med här ändå.

Så har ni funderat på macro men inte bestämt er. Testa Close-up filter. Jag tyckte det var ett bra alternativ innan eller om man får för sig att det är “min grej” med macrofotografering.

Ha en fin dag alla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.