Sommarblommor i trädgården

Inlägget innehåller annonskäkar från Adviral

I våras fastnade jag för dahliaknölar och bestämde mig för att skada några. Av en händelse fastnade jag för “dahlia imperialis”. Fråga mig inte varför, för jag vill ju ha blommande blommor ute. Och när jag väl fått hem den och började googla om den så läser jag att den är svår att få att blomma i Sverige.

Jag läser på “Zetas trädgårds” hemsida:  att den är en av de största dahliorna och får bambuliknande stammar som kan bli 5 m (eller ännu högre), ett frodigt grönt bladverk. Den blommar med stora, enkla, lavendelrosa blommor med gul mitt. Den här dahlian kan skötas som en vanlig dahlia. Sen kommer den då tyvärr inte att blomma här.

För att få den att blomma behövs en lång, varm säsong (mycket längre än den vi kan erbjuda i Sverige). Den är inte vinterhärdig utan odlas i orangeri eller växthus, alternativt utomhus under sommaren och i växthus under den kalla perioden. Om den ska få chans att blomma ska den inte klippas ned utan växa fritt. Då kommer den att blomma i november-december. Fin är den ändå med sitt kraftiga gröna bladverk. Ska bli spännande att se hur jag lyckas med den och vad jag ska göra med den i höst…

Här är bild på en “vanlig” dahlia som jag köpte samtidigt. Den blommar något så fantastiskt!

Krukorna är gamla och Här hittar du andra sorts krukor. Har du som jag svårt att sova på morgonkvisten pga ljuset kikar in, så hittar du mörkläggningsgardiner här med 20 % rabatt fram till 29/7.

Köpte en miniros i matbutiken och när jag kom hem planterade jag om den. Minirosor är så svåra tycker jag och vi får se hur det går med den. I går fick den lite rosgödsel också. Testa måste man 🙂 Men just nu ser den lite dålig ut.

Kolla den söta lilla igelkottsungen som har hittat hit!

 

 

Ha en fin dag alla !

3 kommentarer

 1. Ja, blommor är en glädjekälla. Vilken söt liten krabat igelkotten är. Hoppas den hittar mat och vatten. Jättefina bilder!

  1. Carina
   Author

   Tack <3
   Jag har ställt en skål med vatten i häcken där den brukar rumstera om. Om det är en mamma så är även hon där.
   Ha en fin dag!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.